Bakdag!

Titta vad vi har bakat idag!

Olivbröd, valnötsbullar, chokladmuffins och sockerkaka

Och här kommer recepten

Olivbröd

Ingredienser
Portioner: 2 bröd (ca 30 skivor)

50 g jäst 
5 dl ljummet vatten (37 grader C)
1 msk olja
1 1/2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
2 dl grahamsmjöl
10-11 dl vetemjöl 
20 svarta oliver med kärnor
10 bitar marinerade soltorkade Tomater

Gör så här
1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, honung och det mesta av mjölet.
2. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk i ca 1 timme.
3. Sätt ugnen på 225°C.
4. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i två delar och forma till två rullar.
Lägg dem bredvid varandra på ett bakplåtpapper på en plåt. Platta ut den med händerna till ca 10 x 30 cm.
5. Kärna ur oliverna och dela tomaterna i bitar. Tryck ner dem i degen. Droppa över lite olja och strö över salt. Låt jäsa 10 minuter.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Skär i långa skivor och doppa i en god olivolja och flingsalt.


Valnötsbröd

Ingredienser
50 g jäst  (färsk)
5 dl vatten (ca 37º C)
2 msk olivolja 
3 tsk salt 
50 g valnötskärnor
50g sötmandel
5 dl rågsikt 
11 dl vetemjöl  special

 

Gör så här
Rör ut jästen med vattnet. Arbeta sedan in samtliga ingredienser och ta sist i så mycket vetemjöl att degen släpper bunken utan att kladda. Arbeta degen kraftigt, gärna upp till 10 minuter. Jäs degen i bunken 30-45 minuter.

Sätt ugnen på 225°C.

Arbeta degen på lätt mjölat underlag. Dela den, och därefter rulla till bullar eller ett helt bröd

Grädda brödet i nedre halvan av ugnen 30-35 minuter  (bullar 20-25) eller tills de känns klara. Låt dem svalna på galler.


Muffins och sockerkaka gjorde vi efter vanligt recept och i muffinsarna stoppade vi några extra chokladbitar eftersom vi fick 4 kartonger med choklad i julklapp.




En snabbis

Hinner inte skriva så mycket just nu men tänkte berätta att julen var riktigt rikitgt mysig och bra, har fått massor av fina julklappar som jag nu kan glädja mig åt tills det bli jul igen nästa gång. Granen har vi lyckats med också även om jag välte den en gång. Julmaten var jättegod, sällskapet bara jättebra och jag var jättelycklig!

Denna dagen är mindre bra men sånna dagar har vi ju alla

Helg

Ja så kom den äntligen, den efterlängtade helgen när vi skulle till Falkenberg och äta ulbord på en riktigt lyxig restarang som vi bokat för många veckor sen. Och så vaknar man, tittar ut genom fönstret, snö snö snö och ännu mera snö, 6 minusgradet och glashalt. Så vi ställer oss frågan, 16mil är det värt det?


Tentan gick väl sådär, kändes inte helt katastrof men vem vet. Svar om en månad ungefär. På måndag ska jag åka till malin så vi kommer igång med den vetenskapliga rapporten. Kanske kan man komma en bra bit, hade varit väldigt väldigt skönt!


NU blir det frukost

Dags igen

för terminens sista tenta, klarar jag den så är jag i stort sätt helt klar med idrottstermin 2. Hade varait så underbart skönt MEN så är det ju så som ni alla har läst att jag har varit sjuk senaste veckan och inte pluggat i närheten av så mycket som jag brukar. Trots allt får man ju göra det bästa av situationen så jag har peppat mig sjäv att jag visst kan jättemycket. Men om jag säger såhär, jag kan egentligen inte något, bara litegrann om allt :)

Dagen började med att Fredriks klocka ringde 05:15, 05:20, 05:25, 05:30, 05:35, 05:40..... sen fick jag bokstavligen skaka om honom och halvt knuffa honom ut ur sängen för att han inte skulle missa tåget. Kvart över sex vaknade jag och vi hjälptes åt att tömma kyl och frys eftersom kylen gick sönder igår, ja som tur var är det ju kallt ute så vi har hela balkongen full av mat, men ändå!


Nu ska jag göra tenta..... :'(

Tentamat

Idag har vait en riktigt seg dag, har inte kunnat göra något förutom att gå ut med max utan att få dåligt samvete. Startade dagen i soffan med dumle snax, sen blev det några julnötter och innan långpromenaden med max en macka med julskinka och när jag kom in igen stog pepparkakorna på bodet jag satte mig vid så det blev två sånna med och en blodapelsin för att jämna ut det med lite nyttigt. Än så länge har jag läst 40 sidor om aerob träning och ha 40 kvar om anaerob, sen plugga lite mer på hjärtats delar på latin och göra några räkneexempel.

Ja bara att sätta igång!



En dag i pluggets tecken

Ja fy, har snart vuxit fast här i soffan, har testat alla möjliga former av pluggteknik och det har faktiskt gått över förväntan. Har sett filmer om hjärtat och lungorna på nätet, skrivit stora lappar med de viktigaste sakerna, läst om träningsupplägg för allt ifrån överviktiga till elitfotbollsspelare och pratat in ppt på mp3n så jag kunnat lyssna när jag varit för trött för att läsa eller om jag har behövt gå ut me lille Max. Har varit så mysigt att vara hemma med honom bara vi två idag.
Tack så mycket för alla varma, uppiggande kommentarer förresten, de gav mig massor av ny energi!

Snart kommer Fredrik hem så blir det några timmars plugg till och sen ska jag försöka släpa mig till Maxi så vi kan handla julmat...
allting blir så fruktansvärt mycket jobbigare när man inte mår bra.

Funderade länge och väl på om jag skulle ta bilen och köpa hämtmat men gjorde i till slut makaronigratäng av de överblivna makaronerna från gårdagens middag, vilket smakade helt okej.  I vilket fall som så blev plånboken glad (man är ju student).

Fick mitt nya objektiv till systemkameran igår, det är ju lätt bästa julklappen (hittils i alla fall) det var riktigt bra dessutom, så nu kan jag fota ännu mer!


Hopplöst?

Sitter här med alla papper till tentan nu. Med idag har jag 3 dagar kvar att plugga in allt och det känns näst intill ömöjligt.
Visserligen lärde jag mig en hel del idag på genomgången men räcker det för att klara tentan? Så fort jag anstränger mig får jag ont i hundudet igen. Har sovit en och en halv timme nu i eftermiddag, huvudvärken försvann men jag mår ändå långt ifrån bra. Hostar och nyser och är täppt i hela huvudet. Varför ska jag alltid bli krasslig innan tenta???

Just nu känns det lååångt borta att jag skulle klara den men oavsett så längtar jag till julen nu. Jag ska ta tag i mig själv, göra allt jag kan för att klara tentan och sen njuta av en riktigt mysig julledighet.

:)

Och du som just har läst detta, skriv en peppande kommentar...


tack!

Fel sida

Ja idag vaknade jag verkligen med fötterna upp och huvudet ner. Känner mig förkyld och trött. Förhoppningsvis blir det bättre när jag fått gå på tentafrågestunden och rätt ut några av de tusen frågetecken som snurrat in sig i huvudet.

Max ligger i alla fall här jämte och förgyller min tillvaro :)

Ikväll och eftermiddag hade jag tänkt plugga för hela slanten. Så nockså ondag eter att jag kopplat av i stallet någon timme på förmiddagen. Han är så fin och mysig min lilla polle :)


När ska det bli vår???


Indisk mat och hemresa!

Jaha nu var denna helgen över och vi blickar framåt mot tentan på fredag.
På vägen hem ska jag börja läsa på i böckerna och mamma ska få förhöra mig.... :(
Tråkigt men sant...

Igår åt vi ju på en indisk restaurang och det var fantastiskt gott. Trodde inte att det skulle vara så hima gott faktiskt. Både jag och mamma åt kyckling med ris och massa annat :)

Idag har vi njutit av sovmorgon och en mysig frukost och strax kommer taxin och hämtar oss för en tur ner mot Halmstad.


Nu måste jag packa ihop mig!

Sammanfattningsvis en mycket bra helg med numera fulladdade batterier!!!

Vilken härlig dag

Det var helt underbart på spaet idag. Tyvärr är jag nu riktugt förkyld så jag fattar mig kort men det var i alla fall väldigt, väldigt härligt, jacuzzi, massage, bastu, värmerum och massa annat har vi upplevt idag.

Ikväll ska vi testa indisk mat på en riktigt fin restaurang. Det känns extra lyxigt för jag har aldrig provat det.

Tyvärr har jag känt mig lite för krasslig för att vara på shoppinghumör så det har bara blivit en julklapp.


Nu ska jag sova en stund så jag orkar med resten av eftermiddagen.

Live från Gustavsviks relax

Hittade faktiskt en dator här så jag måste bara slänga iväg en uppdatering. Har bubblat lite och bastat för att mjuka upp oss nu. Strax ska jag lägga mig i relaxrummet med en iskall cola och en tidning. Känns helt underbart att vara här och bara slappna av och släppa allt. Det finns en liten, varm bassäng där man kan simma ut, eftersom det är snö och minusgrader ute så blir det extra häftigt när det ångar upp....


Nu ska jag njuta fullt ut av livet 4 timmar framåt!


Framme

Gissa vad...


Jag vaknade i morse med feber, ont i halsen och en riktigt dunderförkylning. Snacka om oflyt, exakt lika ialla som förra gången vi skulle hit. Men men nu har jag bäddat ner mig på hotellrummet och strax ska vi ner på stan och hitta något att äta till lunch. Än så länge har det inte hänt något oväntat. Ikväll ska vi till ett jättestort köpcentrum, liknande väla, där ska jag shoppa shoppa massor med julklappar. Sen ikväll ska vi bara ligga och ha det bra på rummet, se idol och bara slappa. Just nu har jag ingen feber och mår bättre men lååångt ifrån bra så det blir till att ta det väldigt lugnt idag.

Imorgon blir det  relaxavdelningen på gustavsvik.... :D

Hoppas ni är avundsjuka nu ;)

Nästa uppehåll Örebro

Ja d var vi snart påväg mot örebro igen! Ska blir riktigt mysigt, en helg bara jag och mamma. Men såklar könner jag mig febrig idag och inte alls i form. Tog en långlunch för jag pallade inte att vara med på hälsolektionen. I eftermiddag har vi juldansexamination., känns ju lite sådär men de blir kanske skoj.
Imorgon på morginen åker vi mot Örebro, lär bli en helg fylld av, shopping, god mat och spaaaa!!!!

I like ;)

pepparkakor oj oj

ja nu satt jag här vid datorn efter en mycket rolig eftermiddag i idrottshallen. Eftersom jag var så upptagen av datorn märkte jag knappt hur vänsterhanden började fungera som en lyftkran och langa in pepparkakor i munnen på mig. En, två, tre, fyra och sen tappade jag  räkningen. När jag kände att det började bli fullt i magen fick jag lite skuldkänslor och började äta halvor istället... aj aj aj säger jag bara. Och när det dessutom visade sig på cykelergometertestet idag att jag var en medelmåtta på syreupptagning så börjar jag nu sakta men säkert inse att nyårslöftet får bli förbättrad konditon... eller vad säger ni?


Om ni undrar varför jag skriver så sällan nu så beror det på att jag har tenta nästa fredag, vfu rapport på torsdag + dansexamination och vetenskaplig rapport att fixa efter jul. Så tiden vid datorn känns det inte alltid så inspirerande att lägga på bloggande men för er mina trogna läsare så ska jag ju självklart försöka bättra mig.



Dålig kondis?

Ja jag fick konstaterat på förra fystestet att min kondition var sådär, men det ligger ju något i det faktiskt.
Tränar man typ inget så får man ju dålig kondition. Kanske ska ta mig till Rinkaby och springa lite på bandet. Eller köpa ett kort på gymmet...
Det är ju trots allt bara 6 mån kvar till beach 2010, det ni!

Nu ska jag få dagens dos av motion i simhallen, livräddning i tre timmar *pust*

Tandläkaren idag

Ja så var det dags igen för det frutade tandläkarbesöket. Har lyckats skjuta på det ett halvår denna gången också :P
Vet ju att jag sedan länge har ett hål soom strax ska lagas men blir det nu??? Hoppas inte!!!
Om 15 min ska jag iväg i alla fall... till mardrömmens plats!

Hemmaplugg

Japp en fullspäckad dag idag med tvätt som startade kl 7 med tvätt. Ska snart ner och plocka upp det igen. Senare ska jag ta tag i VFU dokumentet och sen också reportaget om julskytte.

Magen känns fortfarande lite sådär och jag får inte lyfta tunga saker förräns till helgen om det känns okej. Nu får jag ont om jag måste lyfta något. På fredag har vi jojotest i skolan, något som känns väldigt dumt att genomföra men kommer man dit så måste man. Så ska man tvingas skolka då för att man inet kan vara med?

Tandläkardags på torsdag, det värsta jag vet på hela året. Har så liten mun så de är skitjobbigt att göra röntgen. Synd att de inte har köpt in dne nya maskinen som är mindre, det fanns hos min gamla tandläkare i Halmstad...
När man dessutom vet att det är ett hål på G känns livet extra tungt.... :(


Vi pyntade äntligen igår kväll så nu är vi redo för jul :)

RSS 2.0