Bakdag!
Titta vad vi har bakat idag!
Olivbröd, valnötsbullar, chokladmuffins och sockerkaka
Och här kommer recepten
Olivbröd
Ingredienser
Portioner: 2 bröd (ca 30 skivor)
50 g jäst
5 dl ljummet vatten (37 grader C)
1 msk olja
1 1/2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
2 dl grahamsmjöl
10-11 dl vetemjöl
20 svarta oliver med kärnor
10 bitar marinerade soltorkade Tomater
Gör så här
1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, honung och det mesta av mjölet.
2. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk i ca 1 timme.
3. Sätt ugnen på 225°C.
4. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i två delar och forma till två rullar.
Lägg dem bredvid varandra på ett bakplåtpapper på en plåt. Platta ut den med händerna till ca 10 x 30 cm.
5. Kärna ur oliverna och dela tomaterna i bitar. Tryck ner dem i degen. Droppa över lite olja och strö över salt. Låt jäsa 10 minuter.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Skär i långa skivor och doppa i en god olivolja och flingsalt.
Valnötsbröd
Ingredienser
50 g jäst (färsk)
5 dl vatten (ca 37º C)
2 msk olivolja
3 tsk salt
50 g valnötskärnor
50g sötmandel
5 dl rågsikt
11 dl vetemjöl special
Gör så här
Rör ut jästen med vattnet. Arbeta sedan in samtliga ingredienser och ta sist i så mycket vetemjöl att degen släpper bunken utan att kladda. Arbeta degen kraftigt, gärna upp till 10 minuter. Jäs degen i bunken 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Arbeta degen på lätt mjölat underlag. Dela den, och därefter rulla till bullar eller ett helt bröd
Grädda brödet i nedre halvan av ugnen 30-35 minuter (bullar 20-25) eller tills de känns klara. Låt dem svalna på galler.
Muffins och sockerkaka gjorde vi efter vanligt recept och i muffinsarna stoppade vi några extra chokladbitar eftersom vi fick 4 kartonger med choklad i julklapp.
Olivbröd, valnötsbullar, chokladmuffins och sockerkaka
Och här kommer recepten
Olivbröd
Ingredienser
Portioner: 2 bröd (ca 30 skivor)
50 g jäst
5 dl ljummet vatten (37 grader C)
1 msk olja
1 1/2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
2 dl grahamsmjöl
10-11 dl vetemjöl
20 svarta oliver med kärnor
10 bitar marinerade soltorkade Tomater
Gör så här
1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, honung och det mesta av mjölet.
2. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk i ca 1 timme.
3. Sätt ugnen på 225°C.
4. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i två delar och forma till två rullar.
Lägg dem bredvid varandra på ett bakplåtpapper på en plåt. Platta ut den med händerna till ca 10 x 30 cm.
5. Kärna ur oliverna och dela tomaterna i bitar. Tryck ner dem i degen. Droppa över lite olja och strö över salt. Låt jäsa 10 minuter.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Skär i långa skivor och doppa i en god olivolja och flingsalt.
Valnötsbröd
Ingredienser
50 g jäst (färsk)
5 dl vatten (ca 37º C)
2 msk olivolja
3 tsk salt
50 g valnötskärnor
50g sötmandel
5 dl rågsikt
11 dl vetemjöl special
Rör ut jästen med vattnet. Arbeta sedan in samtliga ingredienser och ta sist i så mycket vetemjöl att degen släpper bunken utan att kladda. Arbeta degen kraftigt, gärna upp till 10 minuter. Jäs degen i bunken 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Arbeta degen på lätt mjölat underlag. Dela den, och därefter rulla till bullar eller ett helt bröd
Grädda brödet i nedre halvan av ugnen 30-35 minuter (bullar 20-25) eller tills de känns klara. Låt dem svalna på galler.
Muffins och sockerkaka gjorde vi efter vanligt recept och i muffinsarna stoppade vi några extra chokladbitar eftersom vi fick 4 kartonger med choklad i julklapp.
Kommentarer
Postat av: Ingrid I Rinkaby
O, va duktiga ni är ser mycke mumsigt ut. nuuuu kan ni njuta av det fina resultatet. Jätteduktiga är ni på att baka.ha de så gött.
Postat av: ankan
Det ser verkligen delikat ut. Hade ni bott nästgårds så hade vi kommit direkt för en liten provsmakning.Kramar från ankmamman o bocken bruse
Postat av: mamma mia
Mums fillibabba!
Trackback